Krasokorčuliarka Simančíková zdolala Rajičovú v boji o Soči

22.12.2013 Bratislava

Bratislava 21. decembra (TASR) - Majsterkou Slovenska v krasokorčuľovaní v kategórii žien sa stala Bronislava Dobiašová, ktorá v nedeľu na spoločnom medzinárodnom šampionáte SR, ČR, Poľska a Maďarska odsunula za seba krajanky Moniku Simančíkovú, aj Nicole Rajičovú, bojujúce o ZOH 2014 v Soči.

Dobiašová v celkovom poradí obsadila siedme miesto. Nová slovenská šampiónka na tróne strieda práve Nicole Rajičová.

Celkovou víťazkou šampionátu v kategórii sólistiek sa stala česká reprezentantka Eliška Březinová, druhá skončila jej krajanka Elizaveta Ukolová a tretia bola Poľka Agata Krygerová. Simančíkovú klasifikovali v celkovom poradí na 8. priečke, Rajičovú na 11., pričom sa medzi ne ešte dostala desiata Alexandra Kunová.

MMSR na ZŠ Ondreja Nepelu boli jedným z rozhodujúcich pretekov pri určenia mena slovenskej olympioničky do Soči. Simančíková síce získala miestenku pre Slovensko, Rajičová ju ale doteraz vo vypísaných dvoch nominačných pretekoch zdolala. Posledné slovo bude mať výkonný výbor SKrZ. Simančíková nepredviedla lepšiu voľnú jazdu ako jej súperka v boji o účasť na ZOH 2014 v Soči, ale napokon predsa len potvrdila postavenie zo sobotňajšieho krátkeho programu.

Rozhodla väčšia nervozita

Rajičová už sobotňajší KP zašla pomerne nervózne, obsadila v ňom 6. miesto, naopak Simančíková, ktorá 17. miestom na tohtoročných majstrovstvách sveta v Kanade vybojovala pre Slovensko miestenku do Soči, na ňu z tretej pozície nabrala náskok vyše 4 bodov. Ani voľná jazda 18-ročnej Rajičovej, ktorú ako tréner vedie Igor Kokavec, krasokorčuliarke trénujúcej v New Yorku nevyšla. Až dvakrát okúsila tvrdosť bratislavského ľadu a to jej zhatilo šance uspieť. Napokon zajazdila 9. najlepšiu voľnú jazdu.

Tiež 18-ročná Simančíková, ktorú trénujú Vladimir Dvojnikov a Karel Fajfr, nepredviedla dobrú voľnú jazdu. Až trikrát spadla, no tesne si udržala náskok pred Rajičovou, hoci zašla až 11. najlepší voľný program.

"Čo na to povedať. Každý deň nie je nedeľa, hoci práve dnes je. Musím povedať, že obe majú ďaleko na viac. Ale rozhodovali nervy a nezvládli to. Je mi to ľúto," povedala TASR predsedníčka SKrZ Felicitas Babušíková.

Triumf Testovej a Csölleyho

Slovenskí tanečníci Federica Testová a Lukáš Csölley vyhrali titul v súťaži tančených párov. V konečnom hodnotení šampionátu Štyroch krajín nechali za sebou strieborných Maďarov Doru Turociovú a Balázsa Majora, bronz získali Poliaci Justyna Plutowská, Peter Gerber. Slováci, ktorí sú prvými náhradníkmi pre ZOH 2014 v Soči ovládli sobotňajšie krátke tance, aj nedeľňajšie voľné jazdy. Arbitri ich ocenili výslednou známkou 140,84 bodov. Štvrtí skončili Česi Lucia Myslivečková a Neil Brown (118,40)
.
Výsledky - MMSR v krasokorčuľovaní:
tanečné páry - konečné výsledky:
1. Federica Testová, Lukáš Csölley (SR) 140,84 bodov, 2. Dora Turociová, Balázs Major (Maď.) 122,72, 3. Justyna Plutowská, Peter Gerber (Poľ.) 122,20
ženy - konečné výsledky: 1. Eliška Březinová 145,24, 2. Elizaveta Ukolová (obe ČR) 142,92, 3. Agata Krygerová (Poľ.) 131,07, ... 7. Bronislava Dobiašová 120,27, 8. Monika Simančíková 118,74, 10. Alexandra Kunová 115,83, 11. Nicole Rajičová (všetky SR) 115,58
 

Vyberte región